KÚTblog

A KÚT BLOG a Virág Teréz Traumakutató Csoport blogja, ahol a trauma témakörében adunk közre írásokat

 

A trauma fogalma a pszichológia, a pszichiátria és a pszichoanalízis tudományterületéről származik, de ma már egyre több filozófus, társadalomtörténész, szociológus, kultúraértelmező, antropológus, művész, író és szociális munkás is foglalkozik a trauma hatásaival. 

A trauma olyan súlyos életesemény, mellyel a személy nem tud megbirkózni, amelyre nem tud megfelelően reagálni, sem az adott pillanatban, sem később. Ezért lehet súlyos, megbetegítő hatása. A trauma megjelenik egyéni, csoportos és társadalmi szinten is, és láthatóvá tesz sokféle társadalmi jelenséget. Traumatizálhat baleset, betegség, halál; de az erőszakos események, mint például a nemi erőszak, vagy a természeti katasztrófák és a különböző társadalmi történések, mint a háború, a holokauszt, a migráció és bármilyen elnyomás is okozhat traumát. 

A társadalmi traumák hatása elhúzódó, generációkon átívelő. Ilyenkor történeti traumatizáltságról és intergenerációs traumáról beszélünk, mely a túlélőknél poszttraumás stressz betegség (PTSD) formájában tovább él, sőt neurotikus tünetként megjelenhet túlélők gyermekeinél és unokáinál is. 

Célunk, hogy a trauma fogalma és a traumatizáltság következményei ismertté váljanak. Köztudott, hogy a korábbi traumáknak hosszú távú hatásai lehetnek, amelyek ha felderítetlenel maradnek, a későbbiekben befolyásolhatják a személyek későbbi reakcióit. Az egészségügyben, az oktatásban, a szociális munkában, a joggyakorlatban és a döntéshozásban is fontos felderíteni, hogy a személy korábban átélt-e valamilyen traumatikus eseményt. A szociális munka, a pszichoterápia, vagy egészségügyi kezelés során felmerülhet, hogy a bizonyos pszichés tünetek vagy testi megbetegedések hátterében nem áll-e korábbi olyan esemény, amely akár jóval régebben történt, így azt a családi tudattalan “örökítette” tovább.

 

Virág Teréz Traumakutató Csoport

A KÚT alapítvány 2017-ben együttműködést alakított ki az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem Szociális munka és Társadalom Tudomány Tanszékével, majd 2017. december 5-én Erős Ferenc vezetésével, Bárdos Katalin, Háberman Zoltán és Menyhért Anna részvételével megalakult a Virág Teréz Traumakutató Csoport. Később csatlakozott hozzánk Félix Anikó, Heller Mária és Vörös Kata. 

A csoport fő tevékenysége az intergenerációs trauma kutatása, szakmai konferenciák szervezése és tudományos publikációk írása, a traumakutatás terén a nemzetközi kapcsolatok építése, valamint az OR-ZSE hallgatóinak mentorálása, szakdolgozati témák vezetése. 

2020. május 5-re még Erős Ferenc irányítása mellett kezdtünk el konferenciát szervezni A holokauszt nemzedékei – Traumatizált generációk az interperszonális, szociális, kulturális térben címmel. Erős Ferenc 2020. február 9-i hirtelen halála után úgy éreztük, hogy munkánkat a tőle megszokott alapossággal, az ő szellemében kell folytatnunk.

A COVID pandémia miatt az eredetileg tervezett konferencia-időpontot már elhalasztottuk, sőt új lehetőségeket is kellett keresnünk. Így született meg ennek a blognak a gondolata.

A kutatócsoport Virág Teréz – és most már Erős Ferenc – szellemi örökségét hivatott tovább vinni.

 

Kapcsolat (e-mail cím): vttcs@or-zse.hu

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap