Erős Ferenc z”l (1946-2020)

Erős Ferenc (1946–2020) szociálpszichológus, pszichológus.

A Virág Teréz Traumakutató Csoport alapítója, professor emeritus (PTE), emeritus kutató (TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet).

Kandidátus (1982), habilitáció (ELTE 1996), MTA doktora (2002).

Az 1970-es évek végétől Stark András pszichiáterrel kezdte keresni a válaszokat arra, hogy mit jelent Magyarországon zsidónak, második generációs holokauszttúlélőnek lenni. A hatalmi struktúrák, a társadalmi kisebbségek terén jelentős kutatások fűződnek a nevéhez. Érdeklődése központjában – Virág Terézhez hasonlóan – a társadalmi traumatizáció, a holokauszt-trauma, az emlékezet, az identitás és a transzgenerációs folyamatok álltak. A közös érdeklődés a közös munkákban is megmutatkozott, ennek több sikeres KÚT-konferencia és konferenciakötet őrzi emlékét.

Erős Ferenc alapítója volt a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán működő Elméleti Pszichoanalízis Doktori Programnak. Emlékezetes és hiánypótló műhely-konferenciákat szervezett, ilyen volt pl. a Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia. Számos tanítványa pályáját segítette doktori éveik alatt és utána is. Kiemelkedő alakja volt a magyar szociálpszichológiának, fordítóként és szerzőként is fontos könyvekkel ismertette meg kutatók generációit.

Publikációk: Magyar Tudományos Művek Tára


Z”l (zikhrono livrakha / זכרונו לברכה) jelentése áldott emlékezetű.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap