Bárdos Katalin: Unortodox

A családon belüli transzgenerációs trauma tudattalan útja

Deborah Feldman: Unortodox – A másik út: Hogyan fordítottam hátat a hasszid közösségnek című könyve (eredeti megjelenés: 2012, magyarul: Budapest, Libri, 2020) alapján készített Maria Schrader négyrészes filmet.

A film alapja

Deborah Feldman 20 éves koráig Brooklyn zsidó negyedében, Williamsburgban, egy szatmári haszid koloniában élt. Világi iskolába nem járhatott, zenélni nem tanulhatott. Fiatal lányként háztartástanra oktatták és arra, miként legyen jó feleség. Minden percét merev szabályok szerint kellett élnie. Éjjel-nappal szemmel tartották, nehogy letérjen a számára kijelölt útról.

Egy nő egyetlen célja, hogy házasságközvetítő segítségével férjhez menjen, és férjének minél több gyereket szüljön. A férfit tehát Deborah számára is a rokonai választották ki, akivel csak közvetlenül az esküvő elött ismerkedett meg. Ekkor 17 éves volt. A vallási szabályok és a szülők – főleg a férfi anyja – mindig közöttük álltak.

Deborah anyja a lány születése után elhagyta a haszid közösséget, az apja értelmi fogyatékos volt. Ebben a zsidó közösságben Deborah eleve gyanúsnak számított. Más volt, mint a többiek.

A könyv alapját képező film szereplői:

  • Esther Shaphiro – Érzékeny, tehetséges, 19 éves lány (Shira Haas fantasztikus alakítása). Minden információ – internet, könyvek, felvilágosító előadások, stb. elől elzárva nőtt fel. Házassága egy új élet kezdetét jelentette volna, de házassága boldogtalan volt. “Isten túl sokat várt tőlem” – mondja. Önmagát keresve megszökik otthonról. Berlinbe megy, ahol anyja is él.
  • Leah Mandelbaum Swarz – Esther édesanyja 17 éves volt, amikor férjhez adták. Férje alkoholista volt. Ezért Leah a három hónapos kislányával elköltözött otthonról. A férfi családja beperelte őt. Ügyvédre nem volt pénze, kisbabáját elvették tőle. Esty így került a nagyszüleihez. Nagyanyja és nagynénje nevelte.
  • Bubbe – A nagymama felmenői Szatmánémetiből származnak. Az itteni haszid közösség tagjai leginkább holokauszt túlélők első és második generációi, akik más haszid közösségtől abban különböznek, hogy az igazi fejlődésük a háború után kezdődött. Jiddis az anyanyelvük. Nekik köszönhető, hogy ez a nyelv fennmaradt. A nagymama édesapjának, és a család minden férfi tagjának gyönyörű hangja volt. Zeneileg Esty is tehetséges. Titokban zongoraórákra jár.
  • Yankov Saphiro – Esty vőlegénye, majd férje. Nagy családban nőtt fel. Minden testvérének már sok gyereke van. Követi a zsidó hagyományokat. A napi imák mellett számára is a legfontosabb, hogy az éjszakai együttléteknek minél előbb meglegyen a gyümölcse.
  • Mirjam Saphiro – Yanki édesanyja. Uralkodik a családja és gyerekei felett. Miután Esty-t egy szupermarketben megfigyeli, hozzájárul fia házasságához. A fiatalok röviddel az esküvő előtt csak ezután találkozhattak. Az esküvő után a fiatalok házaséletét napról napra követi. Arra figyelmezteti Estyt, hogy a hagyomány szerint a nő feladata, hogy a férje királynak érezze magát. De Esty a férje mellett nem érezte magát királynőnek.
  • Moishe Lefkovitch – Yanky unokatestvére, a család fekete báránya. Korábban ő is elhagyta családját és gyermekeit, és Berlinbe szökött. Később azonban közösségéhez visszatért. Mivel Berlint jól ismerte, ő kíséri Yankit Berlinbe, hogy együtt keressék meg Estyt.

Jelenetek a filmből

  • Esküvő: Nagyon fontos, rengeteg statisztával készült, szép része a filmnek. Estyt csodaszép ruhába öltöztetik. Az esküvőn elbújva, parókában ott van Esty édesanyja. Azonban amikor Yanky testvére észreveszi őt, elzavarja. Az esküvő után Esther fejét kopaszra nyírják. Arcán öröm, bánat és félelem egyaránt érződik.
  • Nászéjszaka és házasélet: Estynek minden alkalommal fájdalmat okoz. Az éjszakákról Yanky rendszeresen beszámol az anyjának, aki egy ilyen sikertelen éjszaka után meglátogatja a lányt, és kioktatja. Egy éve házasok, amikor az együttlétek még mindig fájdalommal járnak. Ennek ellenére Esty arra biztatja férjét, hogy a közösülést ne hagyja abba.
  • Széder este: együtt a nagy család. A vacsora közben Esty arcán az a felismerés érződik, hogy szenvedése hasonló a pészachi történethez, amikor a zsidók az egyiptomi kivonulásra és a szenvedéseikre emlékeznek. Rosszul érzi magát, és hazamegy. Az otthon elvégzett terhességi teszt pozitív lesz, amit a szertartásról hazatérő férjének boldogan újságolna. De a férfi dühös rá, mert a lány eljött a családi szertartásról. Kiabál vele, nem hagyja szóhoz jutni. Sőt bejelenti, hogy válni akar. A válási szándék mögött az anyai akarat áll: Esty sose lesz jó felesége.
  • Szökés: Esty a zongoratanárnője segítségét kéri. Tőle kap repülőjegyet és útlevelet. Berlinben fiatal zenészekkel ismerkedik meg, akikkel elmegy a Wannsee-hez. Az egyik srác, Robert elmondja, hogy a tóval szemben 1942-ben volt a zsidókérdés végső megoldásának megtervezésére megtartott konferencia. Esty ruhástól megy a tóba, parókáját leveszi, és azt a vízbe ejti. A jelenetben összesűrűsödik a múlttól való elszakadás, a jelen és a jövő. A parókától való megszabadulás az új élete kezdetét jelenti.
  • Berlin: Miközben Esty önmagát, Yanky Moishe-val Estyt keresi. Esther megtapasztalja a szabad életet: az emberek fürdőruhában fürdenek, a fiatalok éjszaka is eljárnak táncolni, szórakozni. Találkozik homoszexuális fiatalokkal, sőt megtudja, hogy anyja is homoszexuális kapcsolatban él.
  • Felvételi: A konzervatórium tanárával való beszélgetés közben megtudja miként felvételizhet zongora szakra. De a meghallgatásra a barátai lebeszélése után nem zongorázással, hananem énekléssel készül. Először zongorakísérettel előad egy Schubert-dalt. Majd megkérik, hogy énekeljen egy hangterjedelméhez jobban illeszkedő darabot is. Ekkor elénekli azt a zsidó esküvői éneket, amit a férfiak az ő esküvőjén is énekeltek.
  • Anyjával való találkozás: Esther csak ekkor tudja meg, hogy csecsemőkorában nem az anyja hagyta el őt, ahogy ezt neki mondták. Tőle vették el a kisbabát. Leah terhes lányát többé nem engedi el.

A szépen megkomponált filmben Esther házasságával, terhességével, majd közösségének elhagyásával tudattalanul ugyanazt az utat járta be, mint 19 évvel korábban az édesanyja.


A kiemelt kép forrása: Anika Molnar/Netflix

Share via
Copy link
Powered by Social Snap